Workshops

Naar goede gewoonte kan je op de VOV-Beurs tal van interessante workshops volgen van professionals uit de sector.
De focus ligt hier op content, praktische tips en interactie. Een workshop duurt een uurtje en er is in elke workshop plek voor 70 mensen. Na jouw registratie als bezoeker volgt een mail waarin we vragen voor welke workshops je wilt inschrijven.

Veel plezier bij jouw keuzesessies!

10:00-11:00 Ronny Frickx (Wolters Kluwer Opleidingen) Kluwer Opleidingen)

Intrapreneurship: het creëren van een ‘open’ mindset

De intrapreneur is de werknemer die binnen of over de grenzen van een bestaande organisatie heen een ondernemersrol vervult. Een werknemer die de vrijheid en faciliteiten krijgt om, binnen een bepaald kader, nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Een werknemer die niet kijkt wat er slecht loopt, een werknemer die aangeeft hoe de zaken kunnen verbeterd

worden. Hoe kan u nu intrapreneurship introduceren in uw organisatie? Tijdens deze workshop krijgt u een goed inzicht in wat intrapreneurship is; ontdekt u hoe u intrapreneurship kan stimuleren binnen uw organisatie; gaat u naar huis met do’s and don’ts.

10:00-11:00 Neelie Verlinden (Talentsoft)

Geen voortijdige schoolverlaters meer: Hoe kun je werknemers betrekken bij hun e-learning?

Stel je voor dat je een leraar op een middelbare school bent en dat 6 van de 10 leerlingen voor het einde van je les weglopen. Een behoorlijk demotiverende gedachte, niet? Helaas is dit exact wat er over het algemeen gebeurt met e-learning cursussen. In deze workshop zullen we verschillende manieren bekijken om de betrokkenheid van e-cursisten aan te moedigen, vast te houden en te meten. 

10:00-11:00 Marc Alen (Arboth)

AULA: an (Almost) Universal Learning Approach  🙂

Om te beginnen: het einddoel moet altijd performantie zijn. Waar was de tijd dat leren eenvoudig was: steek mensen voor minstens 2 dagen in een klaslokaal en opgelost. Jammer genoeg bleek dat niet altijd de ideale of zelfs haalbare strategie te zijn. En dus kwamen er alternatieven: online leren, learning management systemen, social learning, gamification, video, document management systemen, kennisbanken,… Op zich allemaal waardevol, maar telkens met specifieke beperkingen.

Ondertussen is er meer en meer onderzoek dat bevestigt dat blended learning de meest optimale oplossing is. Of is het de heilige graal? Arboth heeft de voorbije jaren geprobeerd om een universeel bruikbaar blended model te ontwikkelen (we noemen het aUla) dat zoveel mogelijk evidence based is en dat antwoorden geeft op de vragen: hoe kies ik mijn leerstrategie voor een bepaalde leeruitdaging en vertaal ik die strategie naar concrete leerervaringen? Hoe ontwerp ik de verschillende leerervaringen op een consistente en geïntegreerde manier? Hoe bouw en implementeer ik die leerervaringen? Tijdens de workshop  komen veel voorbeelden aan bod (uit eigen huis en andere) en laten we ruim tijd voor uw vragen en opmerkingen. U krijgt van ons ook concrete handvatten mee om zelf aan de slag te kunnen. En tenslotte: het einddoel moet altijd performantie zijn.

11:00-12:00 Alain Molinard (BASF Antwerpen)

Wanneer e-Learning software meer is dan alleen een e-Learning tool 

Wat begon als “we gaan eens iets doen met e-Learning” is uiteindelijk geëvolueerd naar een strategisch L&D concept met een tool die een organisatie als BASF veel verder helpt dan enkel het aanbieden van een digitale trainingen. In deze sessie delen we ervaringen over zinvol en minder zinvol inzetten van e-Learning, de Return on Investment (met ook eens aandacht voor de “investment”) en de integratie met een LMS systeem. En we gaan nog een stap verder en nemen je mee in ons verhaal van creativiteit en optimaal inzetten van tools. Zo werd het platform verzilverd tot intern communicatiekanaal. En konden we onvoorziene vragen rond de samenwerking met strategische partners en contractoren oplossen, dankzij de flexibele mogelijkheden van FLOWSPARKS®.

11:00-12:00 Michiel Klønhammer (Learning Stone)

Blended Learning: goed voor de portemonnee?

Het combineren van leervormen is vaak goed voor uw klant, maar het is ook goed voor de portemonnee van de opleider, trainer en coach. Michiel Klønhammer medoprichter van LearningStone en blended learning “evangelist” vertelt waarom.

11:15-12:15 Ger Driesen (A New Spring)

Start met wie: de ‘golden circle’ voor learning design

Bij het ontwerpen van leren kan het verleidelijk zijn om vanuit de inhoud van het onderwerp te starten. Het grote risico is dat we daarmee aan de echte noden van de cursisten voorbij gaan. Ontwerpers zouden de eindgebruiker, de cursist in het middelpunt van hun design moeten zetten: start met wie. Met het model van ‘Jobs to de done’ kunnen ontwerpers beter inzicht krijgen ‘wat’ cursisten uiteindelijk willen leren. Naast ‘wie ‘ en ‘wat’  kan ook de concrete context van de werkplek belangrijke inzichten geven voor een effectief ontwerp. Daarom is ‘waar’ het volgende element om mee te nemen in het ontwerp. Als laatste komt het ‘hoe’ van het leren aan de orde. Daarmee hebben we de ‘golden circle’ van learning design: wie, wat waar en hoe te pakken. In deze workshop ga je als deelnemer aan de slag met een eigen voorbeeld uit de praktijk.

11:15-12:15 Tom Nijsmans (The Tipping Point)

Critical skills for the future & the impact on Learning & Development

 

Zowel de vorm als de inhoud van het concept ‘werk’ transformeert. Welke concrete vaardigheden winnen in deze ‘vernieuwde’ arbeidsmarkt aan belang? En hoe kan ik hier als L&D professional op inspelen? Wij gingen op pad om dit te onderzoeken! Tijdens deze workshop vatten wij 149 wetenschappelijke artikels, 26 interviews met business professionals en 7 maanden onderzoek samen om de volgende vragen te beantwoorden: Welke skills worden cruciaal in de toekomst & waarom? Is er nog plaats voor de zogenaamde soft skills? Wat betekent dit voor mij als L&D professional? Aan het einde van de workshop ontvang je een ‘educatieve verrassing’ die te maken heeft met één van de ’skills for the future’.

11:15-12:15 Gunnar Michielssen (Master Your Email)

Subliem communiceren in Digitale Tijden 

De hele dag door communiceer je digitaal. Maar ken jij de verborgen natuurwetten van de nieuwe wereld van e-mail, chat, Skype en Whatsapp? Weet jij hoe je de digitale slagkracht van jezelf en je team kunt maximaliseren zonder te bezwijken aan communicatie-stress en information overload? Tijdens Subliem Communiceren in Digitale Tijden ontdek je in één dag alles wat je moet weten om een outperformer te worden in de wereld van digitale communicatie. Je krijgt weer stevig grip op je werkdag en mist nooit nog cruciale informatie. En je leert hoe je teams feilloos aanstuurt of klanten verleidt met verrassende digitale beïnvloedingstechnieken. Subliem communiceren in Digitale Tijden is een Seminar van Gunnar Michielssen, de e-mailgoeroe van de Lage Landen. Fasten seatbelts, want dit inspirerende seminar is grappig, confronterend én waanzinnig praktisch tegelijk.

12:15-13:15 Stéphane Verbrugge en Dirk Coenen (CEVORA)

The Employee Experience Journey, workshop
HR is van ons allemaal, elke medewerker en zelfs de klant komt ermee in aanraking. Verandering is de enige zekerheid die organisaties vandaag nog hebben. Technologie en nieuwe mogelijkheden die we kennen als consument en mens dringen razendsnel door in organisaties. Organisaties worden glazen huizen, alles is zichtbaar, hoorbaar en voelbaar. Hoe ga je daar als organisatie mee om en hoe kan je daarin je medewerkers daarin meenemen als troef. Welke skills maken je als HR professional future proof? Cevora deed  dit jaar een onderzoek naar de Employee Experience en hoe HR daarin zijn plaats heeft nu en in de toekomst. Tijdens deze workshop bieden we inzicht op de studie, de belangrijkste sleutelmomenten in de employee journey en gaan we hiermee samen aan de slag.

12:15-13:15 Katrin Derboven en Johnny Weustenraed (C-Time)

Emoties op de werkvloer: hoe de emotionele onderstroom een organisatie kan maken of breken…

Waarom zijn emoties belangrijk? Waarom zijn denken, doen en voelen even belangrijk? Hoe kan stress aan de basis worden aangepakt? Hoe kunnen je gedachten en gevoel veranderen? Wat kan de emotionele leeftijd van een organisatie zijn? Wat kan een therapeutische grondhouding voor jouw organisatie betekenen?

12:30-13:30 Meredith Van Overloop (Triangis)

Eerste hulp bij een klaag- of slachtoffercultuur

In woelige tijden is het niet altijd gemakkelijk om mee te veren. Wanneer mensen het moeilijk hebben met verandering wordt er vaak onbewust gegrepen naar beschermingsmechanismes zoals het zoeken naar een zondebok, overmatig klagen, roddelen of Calimero-gedrag. In haar boek “Het overloop-effect” schetst Meredith Van Overloop, founder van Triangis coaching & training solutions, hoe dit een negatieve impact heeft op de werksfeer en uiteindelijk ook op het resultaat. Tijdens deze interactieve workshop wordt ingezoomd op dit demotiverende mechanisme en hoe je het kan doorbreken. Tevens wordt toegelicht hoe Triangis via veranderingstrajecten organisaties begeleidt bij het bouwen en onderhouden van een motiverende bedrijfscultuur.

12:30-13:30 Stephen Cuppello (Thomas International)

Emotioneel dom?

Is dat zo? Kom het te weten in onze workshop bij Stephen Cuppello – Senior Psychologist.

Ook voor ongelovige Thomassen!

12:30-13:30 Jan Van der Vurst (Kenaz)

Stakeholdering – Diplomatieke vaardigheden voor succesvolle projecten

Als stafdienst of in een projectomgeving sta je altijd voor de vraag hoe je buy-in krijgt van stakeholders en hoe je hun belangen en bezorgdheden op één lijn krijgt. Stakeholdering biedt een gestructureerde methodiek aan die in twee luiken uiteen valt.

Het eerste is instrumenteel: How to? Hier krijg  je een heel praktisch antwoord op volgende vragen:

– Welke stakeholder analyses moet ik maken tijdens de verschillende momenten van je proces?

– Hoe bouw ik bondgenootschappen?

– Hoe begrijp ik de denkwereld van mijn stakeholders en verruim ik hun denkkaders?

– Hoe zet ik hen in beweging?

– Hoe buig ik weerstand om?

Het tweede luik is niet-rationeel, maar daarom niet minder belangrijk. Het gaat om territorium gedrag en om het omgaan met macht. Tijdens deze workshop laten we je kennismaken met de belangrijkste bouwstenen van ons model en gaan we dieper in op een paar kernelementen en praktische toepassingen. We werken met deze materie bij bedrijven zoals: bpost, Colruyt, Elia, Janssen Pharmaceutica, Nationale Bank, Proximus & Telenet Group en baseren ons op het boek STAKEHOLDERING dat we eerder dit jaar bij LannooCampus hebben uitgegeven.

13:30-14:30 Karen Cumps, Tina Hanskens en Sven De Clercq (Way2Play)

Inperson-Game Based Learning: Acerta en Planet Talent delen hun ervaring

Gamification in learning, game based learning, iedereen heeft er de mond van vol – en terecht. Maar al te vaak blijft het bij theorie en ideeën. Way2Play ontwikkelt en faciliteert intussen 8 jaar business learning games voor intussen meer dan 5000 deelnemers. In deze workshop werken we in 3 ‘game corners’ en schuiven om de 20′ door zodat iedereen elke corner heeft bezocht: Corner 1 ‘Hoe Acerta met Game Based Learning voor hun onboarding dag het roer helemaal heeft omgedraaid met als resultaat een beter leereffect én een veel betere deelnemerservaring (Karen Cumps)’; Corner 2 ‘Hoe Planent Talent via het ‘certified facilitator programma’ nu zelf structureel 3 business learning games inzet in hun L&D programma (Tina Hanskens)’ en Corner 3 ‘Q&A met Sven De Clercq’.

13:30-14:30 Khadija Badli & Griet Boddez (Instituut voor Neurocognitivisme)

Van feedback naar feedforward

Het geven van feedback op een klassieke manier (zoals in evaluatiegesprekken) brengt tal van valkuilen met zich mee: de nadruk ligt op fouten, de gever doet het meeste werk, het kan zeer veel tijd in beslag nemen… Het INC presenteert een alternatief: feedforward. Feedforward gaat over de toekomst, geeft geen kritiek maar suggesties, kijkt waar potentieel zit, vraagt het meest van de ontvanger, kan snel gaan, is gefocust op taak en niet op persoon en gaat niet over jou of mij maar over het geheel. Badli & Boddez leggen uit hoe en waarom je brein om feedforward te kunnen geven, over moet schakelen naar ‘de sereniteit van de adaptieve modus’. Je kunt feedforward gebruiken binnen de kaders van opvolgingsgesprekken, maar beter nog is het te zien als een tool binnen communicatie als geheel. Waar feedback een rol heeft binnen de task centred workplace, past feedforward goed binnen een human centred workplace.     

13:45-14:45 Pim Vandijck, Christoph Vandoninck en Jan Bollen (Positiviteit)

Bouwen aan een duurzame positieve cultuur

Een positieve cultuur draagt sterk bij aan de motivatie van medewerkers en het resultaat van organisaties. Deze positieve cultuur kenmerkt zich door een hoog engagement, laag verloop, laag absenteïsme en een sfeer waarbij medewerkers elkaar met plezier helpen. Helaas gebeurt het maar al te vaak dat organisaties te kampen krijgen met negativiteit die zich kenmerkt door klagen en zagen, laag engagement, veel stress en zelfs pesterijen. In deze sessie reiken we je diverse, praktische technieken en inzichten aan waarmee je aan de slag kan gaan om een positieve cultuur te creëren. Deze inzichten zijn opgebouwd uit wetenschappelijk onderzoek, best practices en eigen ervaringen. Alle deelnemers aan de workshop krijgen ook een leuke positieve toolkit mee waarmee je zelf aan de slag kan gaan voor je eigen positiviteit en de positiviteit in jouw organisatie. 

13:45-14:45 Griet Deca (Tryangle)

Versterk je team: schrijf een Team Manifest

Wat is de missie van je team? Wat is de essentie van jullie werk? Welke waarde voegt jouw team of afdeling toe voor de rest van de organisatie? En hoe dragen jullie bij aan de organisatiedoelstellingen? Veel teams en afdelingen worstelen met dit vraagstuk. Het vinden, verwoorden en vormgeven van purpose en waarden zorgt voor een betere samenwerking en meer werkgeluk. In deze workshop schrijf je aan de hand van een case een Team Manifest met purpose, waarden en het daarbij horende gedrag. Het resultaat: een mooi document dat richtlijnen geeft voor hoe jullie als team willen samenwerken en waar je concreet naar terug kan grijpen wanneer iemand zich niet aan de afspraken houdt.

13:45-14:45 Anja Van Mensel (CEO Studio 100) en Peter Tuybens (Acerta)

Studio 100-talent backstage: wie zijn ze? wat drijft hen?

Wie zijn die honderden topmensen achter de schermen van Studio 100? Welke talenten hebben zij? Hoe groeien ze? Anja Van Mensel, CEO Studio 100, en Peter Tuybens, senior facilitator/coach voor Acerta, delen graag hun passie en ervaring. Hoe krijg je iedereen op zijn best? Zelfleiderschap 2017-2020: een ongefilterde inkijk in het ontstaan, het verloop en de tussentijdse resultaten van dit succesvolle groeitraject van de Studio 100-talenten. Naast deze doorleefde getuigenis vol inspirerende ideeën over talentontwikkeling, krijg je als deelnemer aan deze workshop ook het TMA®praktijkboek mee, een leidraad voor dit traject. 

14:45-15:45 Lesley Vanleke (TalentlogiQs)

Hoe bouw je aan een duurzaam loopbaanbeleid met impact?

De traditionele loopbaan met zijn focus op stabiliteit en loyauteit staat onder druk. Veranderingen zijn overal en dit heeft invloed op de wereld van werk en loopbanen.

Hoe kijken we vandaag en in de toekomst naar loopbanen? Wat zijn de implicaties van hedendaagse loopbanen voor werkgevers en werknemers? Hoe krijg je als organisatie zicht op motivatoren, potentieel en risico’s in je talent pool? Hoe ontwikkel je loopbaanvaardigheden bij je medewerkers zodat ze meer verantwoordelijkheid opnemen voor het sturen van hun eigen loopbaan? CareerCoach® (soon to be TalentLogiQs) inspireert je met een concrete aanpak om op een evidence-based manier het individuele perspectief op de loopbaan en dat van de organisatie op elkaar af te stemmen.

14:45-15:45 Hilde De Man en Sofie Vandenbroeck (IDEWE)

Versterk de Duurzame inzetbaarheid & Vitaliteit van uw organisatie!

 

Hoe kan u duurzame inzetbaarheid verhogen aan de hand van het Huis van Werkvermogen in uw organisatie? Hoe houdt u mensen aan boord in tijden van verandering en kan u hen blijvend inzetten? In deze workshop laten we u proeven zowel van het kader als van het proces dat u kan doorlopen: van Wellfie als tool om het werkvermogen in kaart te brengen tot een gericht actieplan om elke verdieping van uw huis te versterken. Ook voor een gericht opleidingstraject en voor de individuele opvolging van uw medewerkers kan u als HR met dit kader aan de slag.

15:00-16:00 Oscar Vega (Atolo)

3 tips to increase engagement in your organisation (this workshop will be in English).

A hands-on workshop for organisations who are asking themselves how can we get our people to take more initiative, living your values and who see the workplace as a space to express themselves. You will receive theory behind engagement and you will experience activities in order to: 1 Activate engament on an individual level; 2 Connect the individual to the organisation; 3 Create psychological safety in order for engagement to occur.

15:00-16:00 Jirka Van Haegenborgh (Inspirerend Coachen)

Inspirerend Coachen

Maak kennis met een frisse en krachtige kijk op coaching. Inspirerend Coachen gaat over je coachee uitdagen om grenzen te verleggen én ten volle ondersteunen. Inspirerende kracht in je gesprekken brengen én mogen ontspannen als coach. Een coach werkt wel, maar niet te hard… Ontdek hoe je eenvoudig, direct en vanuit jezelf kan coachen op enthousiasme. Inspirerend Coachen is een no-nonsense aanpak voor het doelgericht coachen van medewerkers, teamleden of leidinggevenden. En ook je dagdagelijkse gesprekken met kinderen, familie of vrienden zouden wel eens anders kunnen lopen. We kijken tijdens onze workshop naar een aantal fundamentele pijlers binnen Inspirerend Coachen en proeven al even van een eerste basisvaardigheid van een coach.

15:00-16:00 Veerle Van Dyck (The3House)

Teaser waarbij je onze serious game ontdekt die toelaat burnout, bore-out en depressie te voorkomen. Als we het over soft skills hebben  vergeten we vaak dat we al heel wat geleerd hebben op jongere leeftijd door te spelen. Wij zijn allemaal kind geweest , en we vergeten dat we gemakkelijker leren door mee te gaan in onze nieuwsgierigheid en door op ontdekking te gaan. In ons spel ontdekken jullie hoe verschillende persoontjes omgaan met wat ze in hun werkomgeving tegen komen. Successen, tegenslagen ( deadline verschuift bijvoorbeeld, KPI net niet gehaald, een afdeling die tegenwerkt) , maar ook menselijke relaties die helpen of hinderen en hoe je er mee om gaat. Alles overgoten met een speelse saus, in een open en vrije ruimte waar gewoon jezelf mag zijn met je talenten en twijfels. Een recept om te ontdekken wat meespeelt in het verhaal van veerkracht behouden of verliezen. Wij kijken er naar uit om samen met jullie te spelen!

16:00-17:00 Peter Gielen (Maaiteam)

Analoog Digitaliseren of toch Digitaal Transformeren?

 “Digitale Transformatie” wordt dikwijls verkocht als of verward met “digitalisatie”. Het zijn echter 2 heel verschillende begrippen. High5x5 is een framework, een methode én een methodologie om Digitale Transformatie aan te pakken in je organisatie. In deze digitaal-interactieve sessie (vergeet je smartphone of tablet niet) leggen we uit hoe je je organisatie voorbereid op de toekomstige uitdagingen. Dit door transformatie van het leadership, het teamwork, de flows, innovatieve technologie én je business model!

16:00-17:00 Dialog team

Stop typing, start recording

Live demo van Panopto Video Platform: opnemen en live streamen, bewerken en beheren van je training video’s.

Contacteer VOV lerend netwerk

Tel. 03/454.59.70

Email: vovbeurs@vov.be